I måndags, den 13 februari 2012, sköt ESA upp sin splitter nya bärraket Vega med nio satelliter ombord. Uppskjutningen gick som planerat och nu snurrar de nio satelliterna runt Jorden på olika höjd. Blad dem kan man särskilt nämna ett antal pikosatelliter, så kallade CubeSat, byggda vid olika europeiska universitet.
Vega är en fyrstegsraket där de tre första stegen drivs med fast bränsle (HTPB, plastkrut) och det fjärde steget, leveransmodulen, drivs med flytande bränsle så att motorn kan startas och stängas av flera gånger. Det behövs när man ska leverera flera satelliter på olika höjd. Antingen kan man tvinga satellittillverkarna att bygga in extra stora bränsletankar i satelliterna så de själva kan ta sig till sin slutliga bana, eller också kan man ordna det med bärraketen. Det sistnämnda blir billigare. Det fjärde steget kan dessutom använda bränslet till att bromsa sig själv och störta tillbaka till Jorden igen. Det är en manöver som behövs för att inte fylla på rymden med ytterligare rymdskräp.
Vega är ett europeiskt samarbete mellan Italien, Spanien, Tyskland, Frankrike, Schweiz och Ukraina. Man kan särskilt notera att Saab har gjort styrdatorn, även om det svenska bidraget bara inskränkt sig till 0,6 % av totalkostnaden.
Den nya raketen innebär att Europa inte längre behöver krypa för ryssarna och be om att få sina småsatelliter uppskjutna med ombyggda ryska kärnvapenmissiler, som hittills varit det gängse. Och de har ingen särskilt bra track record. Ungefär hälften av dem, vare sig de skjuts från en mobil robotramp av typen Topol eller från en atomubåt, brukar störta i havet eller slå hål i något hustak, så som hände när uppskjutningen av satelliten Meridian misslyckades 23 december 2011 och delar av den slog ett stort hål i ett hus i staden Vagaitsevo nära Novosibirsk. Huset låg lustigt nog på Kosmonaut-gatan.
Mobil uppskjutningsramp typ Topol, avsedd för väglöst land.
Natten mellan den 8-9 februari i år misslyckades en rysk provskjutning av en interkontinental Bulava-robot från ubåten Dimitrij Donskoi i Vita Havet och raketen flög tumlande in över norskt territorium och filmades från Tromsö. Spiralen du ser på bilden nedan kommer sig av att tredje stegets raketmotor går för fullt, men raketen har tappat styrseln och tumlar runt.
Genast florerar spiral-UFO-teorierna, regeringen försöker dölja något, enorm grön stråle, hemligt partikelvapen, med mera. Trollen har en field day och svär och skriker i kommentarsträden, men det hela var något så vanligt som en rysk missil som förlorade styrningen. Ryska media bekräftade misslyckandet och kan dessutom meddela att minst sex av de tretton tidigare uppskjutningarna också misslyckats. Det svider naturligtvis i Röda Armén, men ESA kan nu pusta ut.
Se mera av spiralen: http://www.youtube.com/watch?v=KMUhS-S0rGk
Här finns en snygg stillbild: http://www.examiner.com/weather-in-dallas/strange-spiral-sky-over-norway-ufo
Vega är 30 meter hög, har en diameter på 3 meter, en startvikt på 137 ton och kan lyfta laster på upp till 1,5 ton till låg omloppsbana på 700 kilometer.