Nobelpriset har definitivt fått en konkurrent, inte bara i fråga om prissumma utan även i fråga om verkshöjden på det som premieras: Högre matematik. Instiftarna av Breakthrough Prize vill att matematik ska bli mera glamoröst och inte bara avfärdas som någonting jobbigt som bara inkrökta nördar håller på med. För att öka glamouren får varje vinnare 3 miljoner dollar, när nobelstiftelsen bara kan krama fram ynka 1,2 miljoner dollar till var pristagare.
Ett antal rika filantroper äntligen visat att de kan stödja något väsentligt för människans framåtskridande, och inte bara larva sig på webben. De givmilda är bland andra Sergej Brin som var med och grundade Google, Mark Zuckerberg som är VD för Facebook, Jack Ma som grundade säljsajten Alibaba Group och Jurij Milner som grundade investmentbolaget Digital Sky Technologies.
Allting kan koncentreras i de bevingade ord som en av prisutdelarna, Jurij Milner yttrade:
”Priset är till för driva fram en positiv bild av vetenskap och rationalism och en optimistisk syn på mänsklighetens framtid. Bortsett från inom underhållningsbranschen är intellektuell briljans underutnyttjat i vårt samhälle. För 58 år sedan var en av de mest kända männen på Jorden inte en skådespelare, idrottsman eller musiker, utan en teoretisk fysiker. Albert Einsteins ansikte fanns på alla på tidningsomslag, i tidningar och på TV över hela världen. Hans namn var synonymt med genialitet. Men trots att de flesta av dagens toppforskare ständigt öppnar nya fönster mot universum, botar svåra sjukdomar och förlänger människans liv, är de okända för allmänheten. Den största tänkarna i vår ålder bör också vara superstjärnor, precis som genierna på filmduken och idrottsstadion.”
Mark Zuckerberg menade att ”Matematik är viktigt för att driva fram mänskliga framsteg och innovation detta århundrade Pristagarna i årets Breakthrough Prize har gjort enorma bidrag på området och vi är glada att kunna fira deras insatser”
Här är alltså ett gäng som har förstått vartåt det barkar med utbildning och teknikkunskaper idag, och har medel och möjlighet att göra något åt det. Det är bara att inse att vår blaserade samtid behöver något glamoröst för att vilja ägna det några minuter, även om man naturligtvis kan reducera även den största vetenskapliga upptäckt till damm, som Sveriges Television gör en gång om året, genom att bladdra om laxmousse och tiaror, istälet för de partiklar och cellkärnor som borde tas upp.
2013 års vinnare av matematikpriset var Professor Richard Taylor, en brittisk matematiker som arbetat med talteori. Priset i fundamental fysik gick till Alexander Polyakov som arbetat med fält- och strängteori. Enkelt uttryckt handlar det om att förstå universums utveckling.
Och så lyssnar vi alla till Tom Lehrers trevliga ballad om rysk matematik: The Great Lobachevsky. Lobachevsky var en riktig person: https://www.youtube.com/watch?v=IL4vWJbwmqM
Läs mer om The Breakthrough Prize: https://breakthroughprize.org/