Jag var i Göteborg nyligen. Runt hela stan satt en massa skyltar med ordet Vetenskapsfestival på. Jag tänkte: ”Har de blivit galna? En festival för vetenskap? Den skulle jag allt bra och gärna vilja se!” Så kom jag in på Östra Nordstans shoppinggalleria och ramlade rakt in i Vetenskapsfestivalen.
Om man börjar på webbplatsen, så står det så här:
Sveriges största kunskapsfest
Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg hålls för sjuttonde året i följd och är ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang och Sveriges enda i sitt slag.
Festivalen har tre olika specialinriktade program:
Öppet program för alla, den 25-28 april, 2013
Skolprogrammet, den 15-26 april, 2013
Fackdagarna, den 23-25 april, 2013.
Huvudmän är Business Region Göteborg, Chalmers, Göteborg & Co Näringslivsgruppen, Göteborgs universitet, KK-stiftelsen och Vetenskapsrådet. Projektledning: Göteborg & Co.
Och vad jag ramlade in i var Nordstans Workshoparena där det fanns ett flertal aktörer som ville visa på intressant teknik, musik, affärstänkande och marknadsföring och slutligen också en scen där det hela tiden hölls föredrag. Kan du tänka dig ett föredrag om hur dinosauriernas utdöende påverkade conquistadorernas gränsövervakning i Mellanamerika? Med mera sånt.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Nordstans Workshoparena var ett ganska stort område med ett tiotal aktörer. Föreläsarna byttes hela tiden.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Bara för att visa att elektronik kunde vara enkelt och kul visade de här chalmeristerna ett antal små moduler som lätt kunde kopplas samman och strömförsörjas med ett batteri. Där fanns små lysdioder, fläktar, småmotorer mm som man kunde få att snurra och blinka.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Här står en glad kille och demonstrerar en virtuell ficklampa. Hm? I själva verket är det en helt ny idé till lajv, alltså levande rollspel. ”Ficklampan” är i själva verket en trådlöst ansluten projektor, som hela tiden meddelar en dator vart den är och vart den pekar och datorn ser till att projicera lämplig del av en stor, i övrigt hemlig labyrint, på väggen. Genom att svepa runt med ficklampan kan man se olika delar av labyrinten, eventuellt kanske se en dörr, gå dit och projicera ett dörrhandtag och öppna dörren, gå vidare osv. Tänk dig en stor, mörk källare med vita väggar och ett antal grupper med virtuella ficklampor som letar efter skatter! Eller varandra! Vad kan man inte få se på vägen?
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Här sitter ett gäng dataloger och programmerar en liten dator à la Raspberry som driver små modellbilar.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kan du manipulera saker och ting i tre dimensioner? På denna stora touchskärm skulle man snurra runt och zooma på en bild och försöka hitta ett anta olika figurer från Star Wars.
Katalogen
Vetenskapsfestivalen hade sammanställt en alldeles fantastisk katalog kallad Öppna programmet Kontroll eller Noll Koll, med händelser, föredrag, shower, utflykter mm i vetenskapens tecken, som skedde mellan 25-28 april.
Det är 49 sidor med ren vetenskap, och dessutom trevligt sammanställd. Programmet behandlar en mängd, vitt skilda ämnen, som övervakning och masskontroll, Google and the world brain, kriget mot doping, varför föll Grekland, antibiotikaresistens, yttrandefrihetens pris, vetenskapsroulett, experimentverkstaden, fysik & lasershow, robot-SM 2013, kvinnorna och den arabiska våren, modestudenter tolkar nobelpristagare, hur använder vi havets resurser på ett hållbart sätt, virtuella obduktioner, Terminator Tintin och teleportering, måste man kunna matte, träffa Isaac Newton, åtgärder mot penningtvätt, dyslexi, framtidens trafik, kan vi kontrollera Jorden, plötslig hjärtdöd, konstiga djur i havet, DNA-reparation, kvantfysik, bus med laserljus, einsteinföreläsning, ja, så där håller det på. Totalt cirka 300 programpunkter.
Bland det som skulle ha tilltalat undertecknad mest var Rymdbuss till Onsla rymdobservatorium där man både fick en guidad visning på teleskopet och information om det kommande jätteteleskopet SKA (Square Kilometre Array). Dessutom flyttades tillfälligt kontrollrummet från Onsala till Östra Nordstan, där hugade kunde göra egna radioobservationer.
Epitetet ”Sveriges största kunskapsfest” är ingen överdrift.
Forskning.se
I en egen monter stod representanter från Vetenskapsrådet och pratade om webbplatsen forskning.se, en intressant plats som man borde besöka oftare. Där kan man hitta information om all svensk forskning och få svar av experter och framför allt, som journalist, bli hoplänkad med rätt forskare. Webbplatsen har cirka 100.000 besökare i månaden och vänder sig till alla som vill veta något om forskning, med prioritet på skolor och beslutsfattare.
Tom Tits
Södertäljeborna från Tom Tits Experiment hade hittat dit också. Tom Tits är ett exploratorium där huvudsakligen barn kan leka av sig på ett vetenskaplig sätt, cykla uppochned på väggarna, göra stora såpbubblor osv. Det är mycket grundläggande teknik, som växellådor, friktion, ljud, speglar, illusioner mm som ungar gillar. Under Vetenskapsfestivalen visades en sorts synt med vilken man kunde manipulera musik for att få den vänligare eller aggressivare, tyngre eller lättare, snabbare eller långsammare och sedan fundera på vad det är som gör att musik påverkar oss som den gör.
Men vi nollåttor då?
Jag gratulerar Chalmers till detta. Göteborg är i sanning Sveriges vetenskapsframsida. Vad erbjuds stockholmarna under samma tid? Justin Bieber.
När jag frågade de deltagande: ”Varför gör ni bara sånt här i Göteborg? Varför händer inte detta i Stockholm?” fick jag inget bra svar.
Har någon annan ett bra svar?
Vad hände med Öppet hus på KTH, med lasergrotta och allt? Som man kan se av KTHs webbplats handlade årets öppna hus 24-25 mars mest om reklam för KTH, hur man bär sig åt för att komma in, rundvandringar på skolområdet osv. Jag minns ett Öppet hus en gång där man fick bygga ett eget supraledande tåg och köra runt med på en lång magnet och skjuta med ultraviolett laser… Men, tja, det var då.